A maté tea fogyasztás lépései

A maté tea tradícionális dél-amerikai különlegesség. Manapság elterjedté vált Európában, Ázsiában és Ausztráliában is. A maté fogyasztása ugyan Mate tea elkészítésmár közel sem olyan rituális szertartás, mint volt az amerikai kontinensen évszázadokkal korábban, mégis vannak bizonyos lépések amelyeket „betartva” jobban élvezhetjük a mate tea egyedi és különleges ízét.

A maté tea fogyasztásának legismertebb módszere a tradíciókon alapul és nem kell hozzá más, mint az ún. bombilla szívószál és a maté tök + meleg (nem forrásban lévő) víz, hideg víz és a yerba maté tea.

A maté tradícionális elkészítésének és fogyasztásának 8 lépése a következő:

1. A maté tea hagyományos fogyasztásához a fémszálhoz hasonlítható, filter-szerűen funkcionáló bombilla (ejtsd: Bom-bíj-ja) szívószál és az alaposan átítotott üreges lopótök (maté-tök) szükséges. Mostanság már egyedi maté tea csészéket és kerámiákat is lehet kapni. A hagyományokat követve  egy bombilla-ra és 1 meté-tökre lesz szükséged! Mate tea fogyasztása

A maté tök „kialakítása”: 

  A tököt a színültig töltsük meg forró vízzel, és hagyjuk benne állni amíg a víz teljesen ki nem hűl.

 • Hogyha szükséges ismételjük meg még 1-szer a folyamatot, egészen addig, amíg a tök belseje érezhetően nyálkás/csúszós nem lesz. Ezt az ujjunkkal ki tudjuk tapogatni.
 • A csúszós rész a tök falának puha, része, amelyet távolítsunk el egy kiskanállal, hiszen hogyha bennehagyjuk, akkor keserű és élvezhetetlen lenn a maté tea íze. A nagy darabokat mindenképp kaparjuk kii, de vigyázzunk arra, hogy a tök alja könnyedén kilyukadhat, ezért kerüljük a dúrva és erős mozdulatokat.
 • Egyszer még mossuk át meleg vízzel, majd tegyük ki száradni 1-2 napra.

2. Kicsivel több mint félig töltsük meg a tököt a yerba maté levelekkel (A maté gyártók többsége ¾-ig ajánlja).

Mate tök betöltése

3. A kezünkkel takarjuk be a matéval félig telt tök tetejét és csuklóból rázzuk össze a tartalmát.

Mate tök összerázás

4. Fordítsuk oldalra a tököt és oda-vissza finoman gurigassuk a kezünkben tovább. Így akadályozzuk meg, hogy a poros levelek később a bombilla-szívószálba kerüljenek. Ha ez megvan, akkor óvatosan állítsuk fel a jobb oldalára a tököt, úgy, hogy a yerba maté féloldalasan (asszimetrikusan) legyen benne.

Maté te elhelyezés a maté tökben

5. Tegyük a tökbe a bombilla-t óvatosan, úgy, hogy ne változtassuk meg a tealevelek féloldalas elrendezését. A bombillát úgy helyezzük el, hogy a vége az tök aljára érjen, a „szívószál-része” (kis lyukacskák a bombilla végén)  pedig a tök falával szembe nézzen, és olyan távol legyen a tealevelek kupacától, amilyen távol csak lehet. Ezután öntsünk hideg vizet a tökben lévő „üres helyre”. Addig töltsük a vizet, amíg a szintje nem éri el a maté-halom tetejét, majd várjunk egy kicsit, amíg felszívódik. A matélevelek megszívják magukat hideg vízzel, és „meglágyulnak”. Figyeljünk arra, hogy ne lepje el teljesen a tealeveleket a víz.

A hideg vizet a bombilla behelyezése előtt is hozzáadhatjuk.

Víz hozzáadása a matéhoz

6. Öntsük az üres helyre a meleg, 70-80 °C-os vizet, ugyan úgy ahogy a hideg vízzel tettük. A forró víz azért nem jó, mert csak keserű lesz tőle a maté tea, ezenkívül 70-80 °C-on a maté tápanyagtartalma tökéletsen megmarad.

Igyunk mate teaát bombillával

7. Igyunk matét bombilla-val. Vigyázzunk arra, hogy ne kevergessük a bombilla-val a matét, hiszen annak vége könnyedén eldugulhat a porszerű és apró tealevelek darabkáitól.

 • A hagyomány szerint mindig a vendéglátó iszik először a matéból, és általában addig, amíg víz marad benne. Ugyanazzal a bombilla-val kell tovább adni, viszont töltsük újra melegvízzel.
 • Legalább addig töltsük újra, amíg a tök körbe nem ért. Legfeljebb 10 +/- 1 újratöltés javasolt, és még a maté íze sem mosódik ki: Spanyolul ezt ’lavado’-nak nevezik, és annyit tesz, hogy a maté jellegzetes íze már nem érződik, a tea ereje elszállt.
 • A tealevél halmot át lehet nyomni a másik oldalra, hogy a vége felé kipréselődjön a maradék aromája is.
 • Dél-Amerikábna csak a legutolsó korty maté után szabad megköszönni a teát! Hogyha mondjuk az első ivás után tennénk mindezt, akkor az illetlenségnek számít, és még ha akaratlanul is, de arra irányul, hogy többé nem szeretnénk matét inni. A mate tea hagyományosan a vendégszeretet szimbóluma!
Mate tea fogyasztási tippek

8. A tök megtisztítása: mossuk tisztára, majd szárítsuk is meg

A maté tea elkészítése és fogysztása

 

Összegyűjtöttünk pár alternatív teafogyasztási módot:

Mate tök tisztítás
 • Különösképpen a dél-amerikai országokban a maté teát hagyományos teafilterek formájában is forgalmazzák. A filtereket ugyan úgy kell alkalmazni mint az otthoni teakészítésnél, csupán arra kell figyelni, hogy a víz meleg legyen, és ne forrásban lévő!
 • Otthoni kávéfőzőben is ki lehet próbálni a maté tea készítését. Csupán annyit kell tenni, hogy kávé helyett yerba maté leveleket tegyünk a főzőkésülékbe.
 • Aki nem szereti a zöld tea ízét (ehhez hasonlítható a matá íze is), az a meleg víz helyett kipróbálhatja a meleg tej és a kókuszreszelék kettősének a hozzáadását is a matéhoz.
 • Paraguayban a matét hidegen is isszák. Meleg vizet nem adnak hozzá, ellenben jeget és hűsítő gyógynövényeket, mint például mentát igen.
 • Az általános maté tea általános fogyasztás Dél-Amerikán kívül a következőképpen fest:
  Egy-két teáskanálnyi levelet tegyünk egy nagyobb bögrébe, és öntsük le 1,5-2 dl meleg, de még éppen nem forrásban lévő vízzel, majd körülbelül 5-10 percig hagyjuk állni, végül szürjük le a leveleket, és már ihatjuk is a matét. 
Kérem értesítsenek, ha vannak akciók