+36 1 4433 860

Magyarország legnagyobb
Yerba Mate tea választéka

12 mate tea márka 3 országból

Taragüi, Rosamonte, Kraus, Playadito, CBSé, Cruz de Malta, Pajarito, Selecta, Canarias, Nobleza Gaucha, Campesino, Piporé.

Füstön + Gőzőn szárított mate teák

A Kraus és az Aguamate mate teák gőzön szárítottak, a többi márka teái, hagyományos módon, füstön szárítottak.

Száras (Elaborada) és Szár mentes (Despalada)

Az Elaborada (con palo), a szárat is tartalmazó teák, csomagolása piros. A Despalada (sin palo), a szárat nem tartalmazó teák, csomagolása kék. Az egyéb színű csomagolások, hozzáadott gyógynövényeket tartalmaznak.

Így fogyasszuk a yerba mate teát


Mate tea rendelés

A maté tea tradicionális dél-amerikai különlegesség. Manapság elterjedtté vált Európában, Ázsiában és Ausztráliában is. A maté fogyasztása ugyan már közel sem olyan rituális szertartás, mint volt az amerikai kontinensen évszázadokkal korábban, mégis vannak bizonyos lépések amelyeket „betartva” jobban élvezhetjük a mate tea egyedi és különleges ízét.

A maté tea fogyasztásának legismertebb módszere a tradíciókon alapul és nem kell hozzá más, mint az ún. bombilla szívószál és a maté tök + meleg (nem forrásban lévő) víz, hideg víz és a yerba maté tea.

A maté tradícionális elkészítésének 8 lépése a következő:

A maté tea hagyományos fogyasztásához a fémszálhoz hasonlítható, filter-szerűen funkcionáló bombilla (ejtsd: Bom-bíj-ja) szívószál és az alaposan átitatott üreges lopótök (maté-tök) szükséges. Mostanság már egyedi maté tea csészéket és kerámiákat is lehet kapni. A hagyományokat követve  egy bombilla-ra és 1 maté-tökre lesz szükséged!

  1. A maté tök „kialakítása”: A tököt a színültig töltsük meg forró vízzel, és hagyjuk benne állni amíg a víz teljesen ki nem hűl.
    • Ha szükséges ismételjük meg még 1-szer a folyamatot, egészen addig, amíg a tök belseje érezhetően nyálkás / csúszós nem lesz. Ezt az ujjunkkal ki tudjuk tapogatni.
    • A csúszós rész a tök falának puha, része, amelyet távolítsunk el egy kiskanállal, hiszen hogy ha benne hagyjuk, akkor keserű és élvezhetetlen lenne a maté tea íze. A nagy darabokat mindenképp kaparjuk ki, de vigyázzunk arra, hogy a tök alja könnyedén kilyukadhat, ezért kerüljük a durva és erős mozdulatokat.
    • Egyszer még mossuk át meleg vízzel, majd tegyük ki száradni 1-2 napra.
  1. Kicsivel több mint félig töltsük meg a tököt a yerba maté levelekkel - A maté gyártók többsége ¾-ig ajánlja.
  2. A kezünkkel takarjuk be a matéval félig telt tök tetejét és csuklóból rázzuk össze a tartalmát.
  3. Fordítsuk oldalra a tököt és oda-vissza finoman gurigassuk a kezünkben tovább. Így akadályozzuk meg, hogy a poros levelek később a bombilla-szívószálba kerüljenek. Ha ez megvan, akkor óvatosan állítsuk fel a jobb oldalára a tököt, úgy, hogy a yerba maté féloldalasan (asszimetrikusan) legyen benne.
  4. Tegyük a tökbe a bombilla-t óvatosan, úgy, hogy ne változtassuk meg a tealevelek féloldalas elrendezését. A bombillát úgy helyezzük el, hogy a vége az tök aljára érjen, a „szívószál-része” (kis lyukacskák a bombilla végén)  pedig a tök falával szembe nézzen, és olyan távol legyen a tealevelek kupacától, amilyen távol csak lehet. Ezután öntsünk hideg vizet a tökben lévő „üres helyre”. Addig töltsük a vizet, amíg a szintje nem éri el a maté-halom tetejét, majd várjunk egy kicsit, amíg felszívódik. A matélevelek megszívják magukat hideg vízzel, és „meglágyulnak”. Figyeljünk arra, hogy ne lepje el teljesen a tealeveleket a víz. A hideg vizet a bombilla behelyezése előtt is hozzáadhatjuk.
  5. Öntsük az üres helyre a meleg, 70-80 °C-os vizet, ugyan úgy ahogy a hideg vízzel tettük. A forró víz azért nem jó, mert csak keserű lesz tőle a maté tea, ezenkívül 70-80 °C-on a maté tápanyagtartalma tökéletesen megmarad.
  6. Igyunk matét bombilla-val. Vigyázzunk arra, hogy ne kevergessük a bombilla-val a matét, hiszen annak vége könnyedén eldugulhat a porszerű és apró tealevelek darabkáitól.
    • A hagyomány szerint mindig a vendéglátó iszik először a matéból, és általában addig, amíg víz marad benne. Ugyanazzal a bombilla-val kell tovább adni, viszont töltsük újra melegvízzel.
    • Legalább addig töltsük újra, amíg a tök körbe nem ért. Legfeljebb 10 +/- 1 újratöltés javasolt, és még a maté íze sem mosódik ki: Spanyolul ezt ’lavado’-nak nevezik, és annyit tesz, hogy a maté jellegzetes íze már nem érződik, a tea ereje elszállt.
    • A tealevél halmot át lehet nyomni a másik oldalra, hogy a vége felé kipréselődjön a maradék aromája is.
    • Dél-Amerikában csak a legutolsó korty maté után szabad megköszönni a teát! Hogy ha mondjuk az első ivás után tennénk mindezt, akkor az illetlenségnek számít, és még ha akaratlanul is, de arra irányul, hogy többé nem szeretnénk matét inni. A mate tea hagyományosan a vendégszeretet szimbóluma!
  1. A tök megtisztítása: mossuk tisztára, majd szárítsuk is meg
Rosamonte, Campesino, Selecta és Taragüi mate tea
Rosamonte, CAmpesino, Selecta, Taragüi

Yerba mate teák, Argentínából és Paraguayból.


Alternatív mate tea fogyasztási módok:

Mate tea rendelés
  • Különösképpen a dél-amerikai országokban a maté teát hagyományos teafilterek formájában is forgalmazzák. A filtereket ugyan úgy kell alkalmazni mint az otthoni tea készítésnél, csupán arra kell figyelni, hogy a víz meleg legyen, és ne forrásban lévő!
  • Otthoni kávéfőzőben is ki lehet próbálni a maté tea készítését. Csupán annyit kell tenni, hogy kávé helyett yerba maté leveleket tegyünk a főzőkészülékbe.
  • Aki nem szereti a zöld tea ízét (ehhez hasonlítható a mate íze is), az a meleg víz helyett kipróbálhatja a meleg tej és a kókuszreszelék kettősének a hozzáadását is a matéhoz.
  • Paraguayban a matét hidegen is isszák. Meleg vizet nem adnak hozzá, ellenben jeget és hűsítő gyógynövényeket, mint például mentát igen.
  • Az általános maté tea általános fogyasztás Dél-Amerikán kívül a következőképpen fest: 

Egy-két teáskanálnyi levelet tegyünk egy nagyobb bögrébe, és öntsük le 1,5-2 dl meleg, de még éppen nem forrásban lévő vízzel, majd körülbelül 5-10 percig hagyjuk állni, végül szűrjük le a leveleket, és már ihatjuk is a matét.



Yerba mate tea, Elaborada és Despalada

Beszéljen telefonon szakértő kollégáinkkal. Kérdezzen tőlük!

+36 1 4433 860

Hétfő - Péntek: 08:00 - 16:00

Vagy kérdezzen E-mailben:

Küldje el kérdéseit üzenetben:

Üzenet küldés

MATE TEA ÁRAK, RENDELÉS

Fogyassza Dél-Amerika legjobb mate teáit!
Fedezze fel a legnagyobb hazai Mate tea kínálatot, a klasszikus ízektől a leg kifinomultabbakig.
Szárral (Elaborada) vagy szár mentesen (Despalada), pirítva, gyógynövényekkel vagy a bio minősítetteket. [01.]

Taragüi Yerba mate teák

TARAGÜI mate teák • Argentína


A Taragüi szó a guarani indiánok nyelvéből származik és Argentína Corrientes tartományát jelenti. Napjainkban a Taragüi a piacvezető Argentínában. A teákat 1924 óta, a Las Marias birtokon termelik.

Rendelés Taragüi mate tea
Kraus yerba maté

KRAUS mate teák • Argentína


A Kraus márkát az 1900-as évek eleje óta gyártják, családi hagyományok nyomán, fenntartható gazdaságban, Argentína Misiones tartományában. A mező megőrzésére és a termékenységre törekszenek. Termékeik bio minősítettek, gőzön szárítottak, fair trade termékek. A kraus története

Rendelés Kraus mate tea
Rosamonte mate teák

ROSAMONTE mate teák • Argentína


A Rosamonte teákat, családi vállalkozásban állítják elő 1936 óta, Argentína Misiones tartományában. A Rosamonte különlegessége, az exklúzív alapanyagokban rejlik. Speciálisan kiválasztott száraz leveleket használnak, melyeket kissé megpirítanak, összetörenk, majd összekeverik őket apró ágakkal és virágszárakkal.

Rendelés Rosamonte mate tea
CBSé yerba mate tea

CBSé mate teák • Argentína


A CBSé története 1978-ban kezdődött, egy kis családi projektként Santa Fe-ben. Egy új terméket hoztak a piacra, mely mate teából és hegyi gyógynövények kombinációjából állt. Ez volt az első kombinált mate tea Argentínában.

Rendelés CBSé mate tea
Campesino mate tea

CAMPESINO mate teák • Paraguay


A Campesino-t Don Carlo Mizraji alapította 1988-ban. Paraguay elismert, magas minőséget képviselő, piacvezető márkája. Lassú szárítással, válogatott gyógynövények felhasználásával, titkos feldolgozási eljárások alkalmazásával készül.

Rendelés Campesino mate tea
Selecta mate tea

SELECTA mate teák • Paraguay


A Selecta csoport az 1950-es évek óta működik. A vállalat a yerba mate termelése mellett, fenntartható erdőgazdálkodással és állattenyésztéssel is foglalkozik. Paraguay egyik prémium márkája.

Rendelés Selecta mate tea
Cruz de Malta mate tea

CRUZ de MALTA mate teák • Argentína


A Cruz de Malta története 1902-ig nyúlik vissza, amikor két unokatestvér, Bunge és Born, Rio del Plata környékén, megalapították a Molinos vállalatot. 2006-ban vásárolták meg a chilei márkagyártótól a Cruz de Malta-t. Ők gyártják többek között a Nobleza Gaucha teákat is.

Rendelés Cruz de Malta mate tea
Playadito mate tea

PLAYADITO mate teák • Argentína


A Playadito több mint 80 éves multra tekint vissza. Az egész 1926-ban kezdődött, amikor egy német bevándorló csoport Corrientesben - Argentína -, megalapította a Liebing szövetkezetet. Azóta a Playadito fontos szerepet játszik az argentín mate tea kultúrában.

Rendelés Playadito mate tea