Mate tea receptek: finom maté italok

Összegyűjtöttünk Önnek néhány otthon is elkészíthető maté különlegességet:

Kókuszos Mate (Hidegen)

Hozzávalók:

  • 1 csésze mate tea
  • ½ csésze kókuszvíz (frissen vagy feldolgozva)

(A kókuszvíz tulajdonképpen a fa nedve. Egy lényegében tiszta folyadék, az állaga inkább hasonlít a vízre, mint a tejre. Ázsiában és a csendes-óceáni szigetlakók körében közkedvelt, hazánkban is beszerezhető. )

A kókuszos maté elkészítése nagyon egyszerű, főzzük meg a maté teát, majd adjunk hozzá jeget, hogy lehűljön. Hogyha mindez megtörtént, akkor öntsük bele a kókuszvizet. A továbbiakban nincs más hátra, mint a felszolgálás.


Gyömbéres maté „fröccs” (Édes és fűszeres)

Hozzávalók:

  • 1 és 1/3 csésze yerba mate tea
  • 1/4 csésze apróra vágott kandírozott gyömbér
  • 2 és 2/3 csésze hideg gyömbérsör
  • Jégkockák

Elkészítés: megfőztük a maté teát. Amíg meleg, addig adjuk hozzá a gyömbért, majd hagyjuk összeérni körülbelül 3 órán keresztül a hűtőszekrényben. Ezután vegyük ki a gyömbérdarabokat, és a matét öntsük össze egy jéggel teli pohárban a hideg sörrel. Kellemesen hűsítő italt kapunk.


Maté-limondádé (Élénk színű, édes ital)

Hozzávalók:

  • 1 és 1/3 csésze  hagyományosan főzött maté tea
  • 1 csésze klasszikus limonádé, friss citrommal és édesítőszerrel
  • Jégkockák

Az elkészítése pofon egyszerű: főzzük meg a maté teát, adjuk hozzá a jeget, hogy kihűlljön, és öntsük fel az előre elkészített limonádéval.


Hűsítő áfonyás-málnás maté („Édesen fanyarú, élettel teli ital”)

Hozzávalók:

  • 1 csésze maté
  • 2 evőkanál méz (lehetőleg ne a hagyományos cukrot használjuk édesítőként)
  • ½ csésze áfonyalé (ha édesítetlen gyümölcsléről van szó, adhatunk hozzá több mézet)
  • 1 citrom vagy 1 lime héja
  • 2 db málna
  • Jégkockák

Elkészítése:
A
megfőzött maté teába öntsük az áfonyalét és tegyük bele a mézet is, majd várjuk meg, amíg a méz feloldódik teljesen. Ha megvan, akkor tegyük bele a jégkockákat és a málnákat. A felszolgáláshoz díszítsük a citrom / lime héjával. Egyedi és különleges ízű hűsítő italt kapunk.


Mézes-citromos-jeges maté (Lindsey Goodwin kávé –és teaszakértő saját receptje)

„Ez a maté különlegesség, a citrom, a méz, és a hidegen főzött maté elegye. A méz édes íze miatt kissé kilóg a fanyarkás maté és citrom íze közül - a két ízvilág találkozása teszi igazán küönlegessé az italt. Egy forró napon tökéletes választás annak, aki lehűtené magát, mindeközben még értékes tápanyagokat is juttat a szervezetébe.” – Lindsay Goodwin

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 2-2,5 dl főzött, hideg maté (A hidegen főzött maté tea infúziója kb. 8 óra)
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál méz (a méz fajtája ízlés szerint választható)
  • Jégkockák (nem kötelező)

Keverjük össze a folyékony összetevőket. Az így kapott italban oldjuk fel a jeget, ízlés szerint, aki szeretné tegyen bele jégkockákat.

 

Banános maté turmix

Egy koffein-tartalmú turmixról van szó, melynek alapját a hűtött maté tea és a banán, + egyéb további összetevők képezik (Folyékony állagú, egészséges termékek. Pl.: szójatej, juharszirup...) Kiváló frissítő ital reggelre, hogy jól induljon a nap. Juharszirup ajánlatunk >>>

A matét 8 órára (a fentebb már említett infúzió ideje)  célszerű hűteni az este folyamán. Íg másnap reggel már nincs is más dolgunk, mint elkészíteni a turmixot. Mindez csupán 5-10 percet vesz igénybe.

A héjától „megfosztott”, előre lefagyasztott banánt daraboljuk fel, és a matéval együtt tegyük egy turmixgépbe. A banán és a maté mellett adagolhatunk tetszés szerint szójatejet, mézet, vagy juharszirupot is. Az összetevőkjet turmixoljuk simára. Azonnal fogyasztható!


’Latte maté’

Hozzávalók:

  • 1 bögre maté tea (1 adaghoz 2-3 dl + 1 evőkanál a maté levelekből)
  • 1 dl felmelegített tej
  • Édesítők (cukor, méz, juharszirup stb...)

Főzzük meg a yerba maté teát, adjunk hozzá ízlés szerint édesítőszert, és öntsük hozzá a felmelegített, gőzölgő tejet. A tetejére tejszínhabot nyomhatunk.


Ízletes tejkaramellás maté

Hozzávalók:

  • 50g yerba maté
  • ½ l tej
  • 500g cukor
  • 50g vaj
  • 1 evőkanál glükóz

Elkészítése:
Közepes lángon egy fazékban kezdjük el főzni a yerba maté leveleket tejben, egészen addig, amíg a tej mennyisége körülbelül, szemmel is jól láthatóan a felére nem csökken. Szűrjük át a „keveréket” párszor, hogy a tealevelek darabkáit eltávolítsuk. Ezután adjuk hozzá a vajat, a cukrot és a glükózt is. Főzzük tovább egy fazékban: kevergessük folyamatosan, nehogy odaégjen. Addig főzzük amíg lágy, de sűrű állagú nem lesz.
Ezután oszlassuk el egy tepsibe, és hagyjuk kihűlni. Végül nincs más hátra mint a kerek vagy négyzet alakú matés-tejkaramellák megformázása.