Yerba mate termesztés

A maté a magyalfélék családjába tartozótrópusi-szubtrópusi, örökzöld növény. A fa Dél-Amerikában őshonos, a déli szélesség 10. és 30. foka között nő, földrajzilag behatárolva a Paraná és a Paraguay folyók medencéjében. A maté termesztésénél tudni kell, hogy a fa legalább évi 1500 mm csapadékot és 15-17°C átlaghőmérsékletet igényel. Rövid ideig állítólag képes életben maradni egészen -8 °C-ig...

Főként homokos, agyagos talajon nő, ahol magas a talaj  foszfor -, kálium -és a vastartalma, valamint ’átjárható’ az altalaj. Magassága elérheti a 7-15 métert.

Fehér virágaiból apró fekete, piros vagy sárga bogyók teremnek Termése a bors terméséhez hasonlítható. A főleg gyógyászati célokra használt levelei kemények, bőrszerűek.

Tudományos nevét (’Ilex paraguariensis’) Auguste de Saint Hilaire francia botanikustól kapta 1822-ben.

Manapság a maté előfordulási területének közel 80%-a Brazíliában és Argentínában található. Braziliában ezekben az államokban fordul elő: Paraná, Santa Catarina, Rio Grande do Sul és Sao Paulo, Mato Grosso do Sul, és Minas Gerais. Argentínában nagy hagyománya van a maté termesztésnek. A minőség szempontjából a két legfontosabb maté-termő régió Misiones (Argentína össz. maté-termelésének 85%-a innen származik) és Corrientes.

A yerba mate termesztése

A yerba matét az évszázadok során vadon növő fákról takarították be. Egy részét még ma is így szüretelik. A maté iránti kereslet folyamatosan nő, ezek a vad termőterületek pedig kimerülőben vannak. A termesztők más módokat kellett keresniük, hogy növeljék a termést. Modern, hatékony módszereket kezdtek alkalmazni, mint például a talaj előkészítése. Megjelentek a gondozott maté-ültetvények. Az ültetvények hozama 2-7 tonna között váltakozhat hektáronként, és nagyban függ a talaj minőségétől, a klímától valamint a régióban fennálló termesztési adottságoktól.

Sajátos termesztési módszer, amikor a vadon élő fákat kiegészítik az ültetvényekkel. Ezt organikus termesztésnek nevezik. A vadon növő fák közismerten sokkal jobb ízű italt adnak, de ez számos tényezőtől függ, pl. az éghajlattól, a talajtól és a feldolgozás minőségétől. Utóbbi kettőt pedig képesek a termesztők befolyásolni...

A betakarított leveleket azonnal szárítani kezdik és őrölik. A folyamat többféle módon is történhet: Brazíliában például a leveles ágakat 4 m2-es négyzetekben (’tatacuak’-ba) rendezik, a talajt ledöngölik, körben pedig tüzet raknak. A szárított ágakat a tűz fölött hevítik, majd a leveleket a földbe ásott lyukakban törik porrá. A modernebb eljárás szerint önmagukban a leveleket melegítik öntöttvas serpenyőkben...

Az utolsó lépés az áztatás meleg vízben („pácolás”): 1-2 évre, hogy meglegyen a maté tea egyedi aromája. A maté íz talán a zöld teáéhoz hasonlítható leginkább.

A maté-szüretelőket dél-amerikában ’yerbateros’-nak vagy ’tarrafeiros’-nak nevezik.

Sok legenda övezi a yerba matét. Az egyik ilyen történetben az áll, hogy a guarani törzs közé egy nap „leszállt” a Hold és a Felhő istennő. Az istennőt megtámadta egy jaguár, ám egy éppen arra járó gurani öregember megmentette, aki jutalmul az istennőtől egy újfajta növényt kapott, melyből elkészíthette “a barátság és a hosszú élet italát” Ez volt a maté tea, amelyet a guarani törzs az „Istenek italának” kiáltott ki.

A maté tea fogyasztása az amerikai őslakosok körében tradícionális és rituális eljárás, leginkább úgy kell elképzelni, mint amikor a western filmekben az indiánok „elszívják a békepipát”, amelyet körbe adnak egymásnak. A maté-szertartások órákig tartanak, mindig balra halad a kör, és közbe beszélgetnek, történeteket mesélnek, leginkább a férfiak.

A meténak egyéb elnevezései is ismertek: az argentin gauchók (cowboyok) például ’folyékony zöldségnek’ hívják, Dél-Amerikán kívül pedig sok helyen a „misszionáriusok teájának” nevezik, utalva arra, hogy a maté az amerikai kontinensen túlra a jezsuita szerzeteseknek köszönhetően jutott el. 

A legnagyobb matét termesztő országok - mint Brazília, Argentína és Paraguay - a legnagyobb fogyasztók is egyben. Brazíliában a legtöbb tea-fogyasztó ugyanott él, ahol a maté terem, míg Argentínában és Paraguayban az egész országban elterjedt a maté fogyasztása. A matét fogyasztó dél-amerikai országok közé tartozik még Uruguay, Chile és Bolívia is. A kontinensen túl nagyon népszerű a Közép-Keleten, főleg Szíriában és Libanonban.

A matét egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt az európai országok közül Spanyolországban, Németországban, Franciaországban egyaránt közkedvelt itallá vált mára. Hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend!

Rendeljen yerba maté teát gyorsan és könnyedén, tovább >>>