A maté és a koffein kapcsolata

A maté tea hozzájárulhat a fizikai teljesítőképesség növeléséhez.

A yerba maté segítheti a jobb sportteljesítményt. Ezt az állítást történelmi tapasztalatok és orvosi kutatások is alátámasztották.

Jobb teljesítmény matéval

A maté teában is jelen lévő koffein használata a teljesítmény fokozásához nem új keletű. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Orvosi Bizottsága először 1962-ben tiltotta be a koffeint, majd egy évtizeddel később visszavonta a tilalmat, nemrégiben pedig a korlátozottan alkalmazható drogok közé sorolta azt (a vizeletben 12 mg/l feletti koffein mennyiség illegálisnak számít).

A legtöbb sportoló fogyaszt koffeint. Egyesek például erős fekete kávé formájában, mások a holtponton való átlendüléshez szednek koffein tartalmú készítményeket.

A koffeinről tudni kell, hogy szájon át szinte teljesen felszívódik. A koffein plazma koncentrációja 45-60 perc alatt éri el a csúcspontját egy 250 mg-os adag esetében, bár ez egyénenként eltérő lehet. Nagyon valószínű, hogy egy átlagos ember koffein fogyasztása meghaladja a NOB által megszabott limitet. A koffein szinte valamennyi szervrendszerre kihat, a legnyilvánvalóbb hatást a központi idegrendszerre fejti ki. Fokozza az éberséget, csökkenti az érzékelését és reakcióidőt az edzés alatt.

Nagy dózisban (több mint 15 mg/testsúly kg) a koffein a szívverés lassulását, magas vérnyomást, idegességet, ingerültséget és emésztési zavarokat eredményezhet.

A koffein teljesítményfokozó hatása már régóta ismert, temérdek vizsgálat,  valamint tanulmány eredményét tették közzé a témában.

Az egyik kísérlet során megállapították, hogy 5mg testsúly kg-onkénti koffein, edzés előtt 60 perccel fogyasztva 20%-al késleltette a fáradtság érzetet biciklizés során.
Számos tanulmányban megállapították már a koffein előnyeit az állóképesség növelésében!

A nagyobb fizikai terhelhetőség hátterében a szabad zsírsav-koncentráció keringésének növekedése, a megnövekedett zsírsav oxidáció és az edzés közbeni csökkent szénhidrát felhasználás áll. A koffein glikogén-spóroló. A glikogén az izomban is tárolt speciális szénhidrát hatása a leginkább szembetűnő. A glikogénről tudni kell, hogy a rendesen feltöltött glikogén raktárak elősegítik az izmok regenerálódását és a növekedését, valamint pozitív hatással vannak az edzésteljesítményre is.

A tudósokban mégis felmerül némi kétség, hogy a koffeinnek valóban vannak-e pozitív hatásai a zsíranyagcserére és hogy a legális mennyiségben történő fogyasztása önmagában képes-e jobb teljesítményt biztosítani a folyamatosan, mérsékelt intenzitással végzett gyakorlatoknál. A koffeinnek például nem mutatták ki teljesítményfokozó hatásait a maximális szinten végzett anaerob mozgás (sprint esetén, ami kevesebb, mint 30 másodpercig tart) vagy fokozatosan a végkimerülésig végzett testmozgás esetén....