A mate tea zsírégető tulajdonsága

A maté a jóllakottság érzetét kelti, csökkenti a felesleges nassolás utáni sóvárgást. Lassítja a gyomor kiürülését – lényegében így több idő telik el 1-1 táplálkozás között és csökken az éhségérzet.

A maté tea nyugtatólag hat a szellemi képességre, ezáltal képes lehet mérsékelni a stressz és a feszültség tüneteit. Ezt azért szükséges megemlítenünk a testsúlycsökkentésnél is, hiszen manapság sokan stressz –és feszültséglevezető módszerként az evéshez fordulnak. Egy kis csoki, egy kis chips vagy egy kis Cola és már is jobban érzi magát az illető. Igen ám, de felesleges kalóriákat juttat a szervezetébe, mi több egészségtelen ételekről van szó! A yerba maté csökkenti az egészségtelen ételek iránti sóvárgást.

Fogyás mate teával

Az egészségtelen étel, felesleges étel, zsírt égetni pedig könnyebb, hogyha nem kell elégetni számos felesleges ételt a szervezetben!” – vallják a maté-hívek.

A maté fogyasztó hatásait egy vizsgálat során fedezték fel, melyben fogyókúrázók matét kaptak. Kiderült, hogy a yerba maté késlelteti az izmokban a tejsav felszabadulását. Ezt sok sportoló „égő érzésként” ismeri, a lényege pedig az, hogy a tejsav falszabadulásának a késleltetése lehetővé teszi, hogy a megszokottnál többet mozogjunk. A yerba maté fokozza az éberséget és az energiát. Ennek eredményeként hosszabb távon tudunk sportolni, így több kalóriát és zsírt tudunk elégetni.

Ne feledje: A testsúlycsökkentés és a fogyókúra önmagában mit sem ér a rendszeres mozgás nélkül!

A yerba maté magasabb koffein tartalommal rendelkezik, mint a zöld tea. Mivel a koffein fokozza az anyagcserét, amlynek következtében égeti a zsírt, a yerba matét előnyösebbnek tartják a zsírégetésben, a zöld teánál.

A maté nem okoz ingerültséget, mint sok más koffeintartalmú ital.

A mate tea ismérvei

A matein, amely hasonló a koffeinhez, a yerba maté egyik sajátos összetevője. Különbség azonban, hogy nem mutatja azok gyakran előforduló mellékhatásait (pl.: emésztési –és légzési zavarok, koffein túladagolás esetén szíveléktelenség). A yerba matéban lévő matein a vizsgálatok szerint fokozhatja az anyagcserét és növelheti az energiát, miközben zsírt éget el.

Egy 2009-ben publikált tanulmányban kimutatták, hogy a yerba maté egyedül alkalmazva erőteljes elhízás elleni hatást fejtett ki egereknél. Bár ez a megállapítás nem függ össze közvetlenül a zsírégetéssel, azt igazolta, hogy a maté előnyös lehet a fogyásban.

Kutatások kimutatták, hogy a yerba maté hatására a szervezet revitalizálódik. A yerba maté az egyik legfontosabb eleme lehet egy egészséges étrendnek.

Fogyókúrához a mate teá fogyasztását naponta háromszor ajánljuk, reggel egy csészével, délben pedig kettővel. Ennél többet ne igyunk belőle, mert a koffeint is tartalmazó matét nem jó dolog túladagolni: extrém esetekbenk nyugtatlanság, kínzó gyomorpanaszok is jelentkezhetnek.

 

Tapsztalatok, kísérletek Matéval

Fogyókúra yerba mate segítségével

Tapasztalatok, kísérletek és tanulmányok igazolják a maté tea fogyókúrát támogató hatásait:

  • Európában a yerba matét ideális karcsúsító szerként használják egyre nagyobb számban, mely természetes módon csökkenti a testsúlyt és kiküszöböli a nyomasztó éhségérzetet is.” - állítja Max Wichtl a ’Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals’-ban.
  • A közkedvelt chilei természetgyógyászok, J. Zin és R. Weiss találkoztak olyan esetekkel, amikor őslakosok nagyobb csoportja kitűnő egészségnek örvendett, miközben naponta csak egyszer ettek egy kis adag ételt. Hosszantartó, ínséges periódusok alatt az őslakosok a maté bőséges fogyasztása miatt tudtak életben maradni.
  • Az angliai guildfordi Surrey Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy a yerba maté fogyasztásának hatására csökkent az étvágy és a szomjúság.
  • Az ’American Journal of Clinical Nutritionban’ Abdul G. Dulloo és és társai megjelentetették tapasztalataikat, amelyek szerint az olyan italok, mint a yerba maté, “24 órán át tartó energianövelést és zsírcsökkenést okozhatnak az emberi szervezetben....”
    A kutatócsoport úgy gondolta, hogy több kalóriát lehetséges elégetni a yerba matéval.
  • A WebMD szakértője, Dr. Gary Vogen szerint néhány diéta, mint a gyümölcslé diéta, nem biztosít elég tápanyagot. “A gyümölcslé diéták megelőzik a szervezetben a ketózis (a szervezetedben akkor alakul ki ketózis, amikor a vércukorszint tartósan alacsony lesz, és ezért a szervezet visszaáll a cukorégetésről a zsírégetésre)kialakulását, mégsem jelentenek hosszútávú megoldást a fogyókúrához, mivel megtagadják a szervezettől a legfontosabb tápanyagokat.” – mondta Dr. Vogen, aki még hozzátette, hogy „ a yerba maté a gyümölcslevekkel együtt fogyasztva több tápanyagot biztosít, mint a gyümölcslé önmagában. A yerba maté tehát egy sokkal megbízhatóbb, hosszútávú fogyókúrás megoldást jelent...”
  • Dr. Torben Andersen dán kutató vezetésével készítettek egy tanulmányt, melyben leírták, hogy 44 túlsúlyos egyénnek sikerült 45 nap alatt 5 kg-ot fogynia, hála a yerba maté és más fogyasztó hatású gyógynövények (guarana és damiana) kombinációjának. Dr. Andersenék a Journal of Human Nutrition and Dietetics Volume’ 2001. júniusi számában közölték tapasztalataikat. „A maté hozzájárult a fogyáshoz és a gyomor kiürülésének késleltetéséhez a túlsúlyos pácienseknél a hagyományos dél-amerikai készítési eljárást követve...” – írták akkoriban.

Mivel az elhízás és a túlsúly szép lassan, kisebb-nagyobb mértékben a Föld népességének több mint a felét fogja érinteni, felérétkelődik a maté teához hasonló „diétás” termékek jelentősége. Nem is beszélve arról, hogy az  elhízás és a túlsúly  számos betegséggel összefüggésbe hozható, mint pldául a diabétesz vagy a magas vérnyomás.

Kérem értesítsenek, ha vannak akciók