+36 1 4433 860

A Kraus Yerba mate tea generációkon átívelő története


Kraus Yerba mate teák

A máté italokat évszázadok óta széles körben fogyasztják - szervezetre gyakorolt  jótékony hatásai miatt, amelyeket bio aktív vegyületeinek - koffein, fenolos vegyületek,szaponinok - köszönhet. A közelmúltban publikált kutatások tudományosan is bebizonyították a maté gyógyhatásait: kemoterápiás aktivitását, az emésztő- és keringési rendszerre gyakorolt kedvező hatását, antioxidáns-, koncentráció-javító, energetizáló tulajdonságait. 

Argentina a világ legnagyobb mate tea gyártója és exportőre - nem véletlenül, hiszen az ország lakossága is oly mértékben kedvelik a yerba matét, hogy személyenként évente 6,7 kilót fogyasztanak belőle életkorra és társadalmi helyzetre való tekintet nélkül.

A mate tea az Illex paraguariensis - egy a Dél-Amerika szubtrópusi erdőjében őshonos fa - leveléből nyerik. A fa az eredeti termőhelyén 8–15 m-re nő meg, termesztett változata terebélyes cserje. Melegigényes: csak trópusi, illetve szubtrópusi éghajlaton nő, emiatt természetes elterjedési területe nagyon korlátozott, és csak Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay meghatározott körzetében virágzik, ezt a területet az Atlanti-óceán határolja keleten, a Paraguay folyó pedig nyugaton, a déli szélesség 18 és 30 fok között. 

Argentínában a yerba mate természetes elterjedési területe Corrientes és Misiones tartomány északkeleti részén található,- ott ahol a hőmérséklet, a páratartalom és a talajtípus ideális feltételeket biztosít a yerba mate termesztéséhez. 

Kraus Organica yerba maté

A Kraus Yerba mate 

Bár Argentínából számos kiváló minőségű - egyedi ízprofillal rendelkező Yerba mate származik, külön említést érdemel a Kraus Yerba mate tea története. A Kraus egy ma is működő argentin családi vállalkozás, ami mate teát és bio fekete és zöld teákat termel igazoltan a "fair trade" és "fair for life" elveivel összhangban. A fenntartható és organikus termesztés mellett az újraerdősítés is fontos szerepet játszik a vállalat tevékenységében, filozófiájában. Termékeit Argentínában és disztribútor hálózatán keresztül világszerte értékesíti. Napjainkban a Kraus által termesztett mate tea a legmagasabb minőségű európai és amerikai italok alkotóeleme.

A Kraus Yerba mate története

Kraus története 1894-ig nyúlik vissza, amikor Francis Kraus, egy nyugtalan és kalandos szellemű osztrák fiatal a barátaival együtt Buenos Airesbe emigrált. Ott feleségül vette Spalding Uldát és családjával együtt Misiones területén telepedett le. Nyolc gyermekük született, közülük a legidősebb Francisco José 13 évesen kezdte el termeszteni első mate tea növényeit. 21 évesen Francisco José megházasodott, és feleségével együtt megvették a saját földjüket. Nekik öt gyermekük született, akik közül Juan Angel és Roman csatlakozott a vállalkozáshoz: több földet vásároltak tea és yerba mate ültetésére. Összegyűjtötték a legjobb magokat a szomszédos ültetvények teájából és a Yerba mate-ből, és mate tea faiskolákat telepítettek. Az elválaszthatatlan testvérek saját kezűleg készítették elő a talajt és ültették el a magokat. 

Kraus mate tea gyártás

Eleinte a terményeiket a környékbeli szövetkezeteknek és vállalatoknak adták el, később pedig saját kemencéket építettek, így függetlenedni kezdtek másoktól. Roman az állatokkal és a szántóföldi növényekkel, míg testvére, Juan Angel a gépekkel foglalkozik, és született feltalálóként - létrehozott egy szárító rendszert, amelyet a mate tea és tea előállításához használnak. 

Az egyetem után Juan Angel gyermekei, Gino, Milton és Romina szintén csatlakoztak a családi vállalkozáshoz, és azóta is hozzájárulnak szüleik és nagyszüleik munkájához. Az új generáció vált a „Kraus” piaci konszolidációjának és új megközelítésének motorjává, organikusan tanúsított teáikkak és yerba mate-jével. 

A mate teát Argentínában a Kraus cég birtokán Colonia, Santo Domingo Savio, San Ignacio környékén található Misiones tartományban állítják elő egy festői szépségű természetes környezetben.

Miért lett a Kraus logója: a zöld szöcske?

Sokan kérdezték Milton Kraus-tól, hogy miért pont a szöcskét választotta a Kraus cég logójának. Elmondása szerint gyermekkorában sokszor elkísérte az édesapját a szárítóba, ahol szerette kinyitni a tea levelekkel teli zsákokat, amelyekben különböző színű, és nagyságú szöcskék rejtőztek el. Neki a legjobban a nagy, zöld szöcskék tetszettek. Csodálattal figyelte meg, hogy a zsákok kinyitása után a szöcskék visszarepültek a mezőre, ezért, amikor egy olyan eredeti képet kellett választania, ami alapján azonosítani tudják őket és egyúttal a mate teához és az ültetvényhez is kapcsolódik: neki ez nagy zöld szöcske jutott az eszébe.

Kraus: a minőségi mate tea

Kraus Gaucho yerba mate tea

A Kraus mate teát agroökológiai és organikus módon állítják elő, agrokémiai anyagok felhasználása nélkül. A növényeiken nem használnak herbicideket, növényvédő szereket és műtrágyákat, szintetikus peszticideket, hogy egészséges környezetet teremtsenek az ott dolgozók és termelők számára. Ezenkívül a betakarítás utáni kezelés során nem használnak kémiai eredetű tartósítószert, adalékanyagot vagy színezéket és / vagy sugárzást, így magas tápértékű, egészséget elősegítő, egészséges termékeket tudnak elérni.

A természet által biztosított rendszerekkel dolgoznak, hagyják, hogy a növények levelei és virágai a talajban maradjanak, és újrahasznosításra kerüljenek, valamint a biológiai sokféleség egészét támogatják a növények és az erdők integrálásával és az erdősítéssel. A betakarítás után a Kraus mate teát olyan egyedülálló rendszer dolgozza fel, amely füstmentes yerbát állít elő. 

A családi vállalkozás a tisztességes kereskedelem alapelveit követi, védi a környezetet, nem alkalmaz gyermekmunkát, biztonságos és kiváló higiéniai feltételekkel rendelkező munkahelyeket teremt, támogatja a férfiak és nők közötti esélyegyenlőséget, és garantálják munkavállalók számára a tisztességes bért.

A máté italokat évszázadok óta széles körben fogyasztják - szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt, amelyeket bio aktív vegyületeinek - koffein, fenolos vegyületek, szaponinok - köszönhet. De ha ráadásul még agroökológiai és organikus módon állítják is elő, agrokémiai anyagok felhasználása nélkül - ahogy a Kraus Yerba matet - még egészségesebb alternatívát jelent a Yerba mate fogyasztóinak.

Magyarország legnagyobb
Yerba Mate tea választéka

12 mate tea márka 3 országból

Taragüi, Rosamonte, Kraus, Playadito, CBSé, Cruz de Malta, Pajarito, Selecta, Canarias, Nobleza Gaucha, Campesino, Piporé.

Füstön + Gőzőn szárított mate teák

A Kraus és az Aguamate mate teák gőzön szárítottak, a többi márka teái, hagyományos módon, füstön szárítottak.

Száras (Elaborada) és Szár mentes (Despalada)

Az Elaborada (con palo), a szárat is tartalmazó teák, csomagolása piros. A Despalada (sin palo), a szárat nem tartalmazó teák, csomagolása kék. Az egyéb színű csomagolások, hozzáadott gyógynövényeket tartalmaznak.

Mate tea RENDELÉS

Ingyenes kiszállítás 20 ezer felett. 30 napos pénzvisszafizetési garancia mindenre.

GLS szállítás 1 munkanap alatt raktárról.

Fizetési módok: Bankkártya weboldalon,
Készpénz vagy Bankkártya futárnak, Banki utalás, Paypal.


1. 20-50 gramm mate tea fű

Eredeti mate teák

1. 20-50 gramm

A mate teát ihatjuk pohárból és mate tökből is. Mate tök vagy kerámia csésze esetén, kb. 2/3-át töltsük fel mate tea fűvel. Pohár esetén, kb. 2-3 újnyi mennyiséget töltsünk bele a pohárba. Ne alkalmazzunk fém poharat vagy bögrét. Kerámia vagy üveg bögrébe tegyük a tea füvet. [08.]

2. 60–70ºC vízzel felönteni

Taragüi, Rosamonte Pajarito, CBSé, Kraus mate teák

2. 60–70ºC vízzel felönteni

A mate tea füvet, egy kevés meleg vízzel - 60-70 ºC közötti hőmérsékletű víz az ideális - öntsük le, majd várjunk egy picit, amíg a teafű magába szívja a vizet. Ezzel "felébresztettük" a matét. Miután a tea fű magába szívta ezt az első adag kevés vizet, öntsünk rá további meleg vizet. Ez már lehet akár forróbb is, de semmi képpen ne legyen forrásban.

3. Hagyjuk ázni 2-3 percet

Mate tea rendelés

3. Hagyjuk ázni 2-3 percet

A meleg víz hatására, a tea szine gyorsan sötét lesz. Hagyjuk pár percet ázni, hogy kioldódjanak belőle az értékes anyagok. Miután megittuk a teát, akár még további több alkalommal "le lehet forrázni" ugyanazt a teafüvet. Nyilván, minél többször használjuk, annál inkább csökken a "tea ereje", aromája.

4. Bombilla vagy Szűrjük le

Több fajta mate tea: Taragüi, Rosamonte, Kraus, Selecta

4. Bombilla vagy Szűrjük le

Ha nincs időnk teát szűrni, használjunk bombillát. A bombilla egy olyan szívószál, amelynek a végén egy mini tea szűrő van beépítve, azaz ha bombillát használunk, nem kell leszűrni a teát. Ha van időnk, normál tea szűrővel le is szűrhetjük, így is fogyasztható.